Jari Tervo: Matriarkka (2016), 448 sivua

matriarkkaMatriarkka alkaa kahden sivun mittaisella 30 keskeisen henkilön kuvauksella. Kun sen jälkeen luin kymmenen ensimmäistä sivua, paljonkaan niistä ymmärtämättä, oli pakko pysähtyä ja tehdä valinta. Joko lopetan lukemisen tähän tai piirrän henkilökaavion ja aloitan alusta.

Päätin ottaa uuden alun ja rakentaa sukupuun. Kun nyt parin viikon ahkeran opiskelun jälkeen olen puurtanut Matriarkan loppuun, paperilla on 4o ihmisen monipolvinen, osin muuntunut asetelma ja arvelen ymmärtäneeni, mitä Tervo ajoi kirjallaan takaa.

Ajattelen myös, että on tämä vaikuttava kirja, mutta olisi se voinut päästää helpommallakin. Tervon teksti on eri suuntiin harottavista merkityksistä niin tiheää, että lukijan on pakko hakea aika lailla tavallisesta poikkeava asento ja rytmi. Kun niin tekee, on kerronta rikasta, nautittavaa ja yllättävää. Tosin myös vaativaa, poukkoilevaa ja ärsyttävää.

Ärsyttävää on se, että näillä taidoilla ja tiedoilla inkeriläisten tarinasta olisi voinut koota vetävämmän romaanin. Nyt Tervo halusi mahduttaa siihen Simpukan kylän macondomaisen maalailun, Siperian-reissun tyrmäävän kuvauksen, monipolvisen sukudraaman ja tämän päivän näkökulman inkeriläisyyteen, kaikki nämä sikin ja sokin.

Lukijalta vaaditaan paljon, mutta hänet myös palkitaan, tuhat ja yksi kertaa. Juonenkäänteet tarjoavat pommeja ja lauseista löytyy räjähdyspanoksia (Aavan meren tuolla puolen jossain on Thaimaa). Moni ajatusrakennelma vetää jalat alta: Suomi tuntui kovalta, kylmältä ja vieraalta, samasta kielestä ja uskosta huolimatta. Inkeriläiset iloitsivat vähästä. Suomalaiset eivät edes paljosta. Ja tohtori Juuso Lapua on aivan huikea versio dosentti Johan Backmannista.

Uskaltaisinko suositella Matriarkkaa luettavaksi? En oikeastaan, arvoisa lukija. Pelkäisin, että tuhlaisit liikaa arvokasta aikaasi Tervon kiemuroiden seuraamiseen. Sen sijaan voisit katsoa viikon kohokohdan, isänmaan omantunnon terävät alkurepliikit Uutisvuodossa. Ja voisihan siitäkin elätellä toiveita, että Tervo tekisi kaikista parhaimman kirjansa saamelaisten kovasta kohtalosta Suomenmaassa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s