Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivasta (2018), 552 sivua

Seinäjokelaisen Henna Helmi Heinosen esikoisromaani Veljen vaimo oli niin tiheän tenhoava, että ahmaisin heti perään saman kirjailijan paljon paksumman uutuuden. Myös Pala omaa taivasta oli vaikuttava, mutta ihan toisella tavalla.

Veljen vaimo vaati ensi sivuilta lähtien tarkkaa keskittymistä ja 22 romaanihenkilön piirtämistä paperille. Tämä on kirja ihmisten muuttuvista suhteista, joiden vivahteiden kuvaamisessa HHH on taitava. Lukija pääsee syvälle kertojien päiden sisälle. Bonuksena löytyy kauniita ajatuksia elämästä.

Pala omaa taivasta on myös kolmen kertojan romaani, mutta nyt henkilökaaviota ei tarvita. Kun esikoisessa lähinnä käväistään Kuortaneella, on Pohjanmaa on yksi  uutuuskirjan pääaiheista. Isossakyrössä viihdytään enemmän kuin Helsingissä. Ansku asuu siellä ja Laura tekee sinne kaksi (elämäänsä) vaikuttavaa vierailua.

En keksi toista nykykirjaa, jossa lukija pääsisi samalla tavalla arvioimaan pohjalaisuutta eri perspektiiveistä. Edellisen sukupolven kirjoista tulee mieleen Antti Tuurin Pohjanmaa (1983), varsinkin loppupuolen arkisen jylhissä tragedioissa. Tuurin katse on kuitenkin miehinen, kun Pala omaa taivasta on naisellisempi ja moniäänisempi. Taivaan palakin nähdään teuraaksi joutuvan sian silmin.

Kuva Pohjanmaasta ei ole yksiselitteinen. Toisaalta se on aika ankea, kun vanhakantaiset arvot jyräävät muutoksen. Mutta Lauralle Isokyrö näyttäytyykin maanläheisen elämän haavekuvana. Jokaisella on oma kokemuksensa Pohjanmaasta. Lukijan käsityksen romaani laittaa puntariin.

Pohjalaisuus (tai yleisemmin maaseudulla eläminen) on silti vain yksi kirjan monista teemoista. Mukaan mahtuu perfektionistisen lähiöäidin ahdistusta, kotisairaanhoidon työläisen surkeaa arkea ja sinkun bisnesnaisen elämää. Ja huhhuh: murrosikäisen tytön yolo selfie. Luulen, että HHH on tarkoituksella tehnyt romaanin, jossa mikään ei ole kovin varmaa tai selvää, vaan lukijalla on tilaa puntaroida asioita. Tämä kirja ei tosiaan ole turha ponnistus, ei kirjailijalle eikä lukijalle.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s