Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta (2018), 382 sivua

Riikka Pulkkinen kirjoittaa kovin kauniita lauseita, osuvia ajatusrakennelmia, toimivia kohtauksia ja hyviä rakenteita. Mutta, mutta…

…totta puhuen ei yhtään mitään muttaa. Pulkkinen on omassa lajissaan aivan huippputekijä. Se laji on nuorehkon helsinkiläisen naisen arkinen ihmissuhde- ja tajunnanvirta. Ei luulisi, että sellainen puhuttelee  myöhäiskeski-ikäistä pohjalaismiestä, mutta niin se vain tekee. Hämmästyttävän tarkkaa, runsasta ja kekseliästä tekstiä. Tällainen romaanin pitää ollakin.

Pidin Lasten planeetasta yhtä paljon kuin Totta-romaanista, toisin sanoen hyvin paljon. Raja ja Paras mahdollinen maailma olivat aivan ookoo, mutta eivät yhtä erityisiä. Näissä muissa kirjoissa on paljolti kyse kolmiodraamasta, Lasten planeetassa nuoren perheen hallitusta erovuodesta. Toinen taso on isosiskon kymmenen vuoden takainen psykoosi. Yhteistä eroprosessissa ja psykoosissa on hajoaminen ja onnistunut koostuminen.

Lasten planeetassa on vielä kolmas taso: avaruussatu, jota Frederika kertoo ainakin alussa tyttärelleen. Kun tytär kaipaa avaruuden aasin elämään rakkautta, Frederika tuo satuun rakastavan leijonan. Aasi ja leijona ihmettelevät yhdessä muun muassa sitä, onko mustan aukon tapahtumahorisontin takana pimeää vai valoisaa. Sadun lopussa leijona syö aasin lähes kokonaan, koska se on leijonan tapa. Aasin pää jää ihmettelemään, miten säkenöivää ja kaunista mustassa aukossa on.

Joka tasolla loppu on onnellinen, tavallaan. Julia paranee psykoosista lääkärin työhönsä. Eronnut perhe viihtyy keskenään paremmin kuin koskaan. Aasikin näkee taivaallista valoa. Mutta mitähän satu haluaa sanoa? Olisiko Frederika on oppinut vuoden aikana, että hänen ei olisi kannattanut leijonan lailla syödä kaikkea happea Henrikin ympäriltä? Jos tämä on Riikka Pulkkisen oman eron opetus, hän olisi voinut ainakin romaanissa aivan hyvin tuoda perheen uudelleen yhteen. Lähden siitä, että niin käykin seuraavana keväänä. Kirjailija ei vain voinut kertoa sitä, että Hesarin kriitikko ei moittisi kirjaa herttasarjamaiseksi. Mutta minulle se olisi sopinut oikein hyvin.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s